"Pentru cel care se roaga neincetat lumea intreaga devine biserica"Avva Siluan















vineri, 19 februarie 2010

Cu drag,la inceput

Doamne ajuta!Rog pe cei mai invatati in ale blogurilor sa ma ierte pentru eventualele greseli strecurate,sunt inca novice :d.Cum sotul meu s-a "aventurat"in a-si face si el un blog am vrut sa creez acest blog din dorinta sincera de a avea o partasie si cu alte tinere ortodoxe.As vrea sa fac referire in aceasta prima postare pentru cei sau cele care nu stiu multe lucruri despre viata duhovniceasca la POST;caci suntem in Sfantul si Marele Post al Pastilor.
Pentru cei care se intreaba de ce este nevoie sa tinem post,poate unii considera acest lucru o ingradire a omului,din contra omul este liber tocmai prin faptul ca posteste,astfel el dovedeste ca numai este rob al patimelor trupesti ci pe deplin un om cu vointa.Si ma intreb oare ce folos ar avea omul daca nu ar tine post inainte de Sfintele Sarbatori?Mancand zi de zi cele de dulce,ce bucurie ai mai avea de Craciun sau de Pasti stiind ca vei manca in acele zile ceea ce deja esti obisnuit,adica derivate din lapte,oua,branza.Postul nu este o conditie ca sa fii crestin ortodox dar este o necesitate ca sa ajungi la o rugaciune curata.Prin post noi ne infranam de la bucate de dulce,de la vorbirea de rau,de la rautati in general,de la anumite placeri sau patimi si incercam sa ne rugam mai mult decat de obicei.Postul nu trebuie sa fie un simplu regim alimentar,o abtinere de la mancare ci un exercitiu de infranare de la toate cele daunatoare vietii duhovnicesti.Sa vedem care ar fi principalele lucruri pe care ar trebui sa le facem in acest Post:sa ne abtinem de a mai critica,de a barfi,de a asculta la discutiile altora,de a citi prin ziare lucruri nefolositoare,de a asculta muzica lumeasca(ar fi minunat daca ati inlocui muzica lumeasca cu cantarile din Postul Mare sunt cu adevarat superbe),de a ne impaca cu cei certati,de a ierta greselile celorlalti,de a ne spovedi la duhovnic si a ne impartasi daca acesta ne da dezlegare,de a merge mai des la slujbe,si a ne ruga fiecare dupa putinta,de a face milostenie iarasi fiecare cum poate...Iata cateva din lucrurile pe care le putem face in post,nu trebuie sa fim tristi sau sa dezndajduim daca nu vom reusi,rostul Postului continua chiar daca se termina Postul,oricand putem pune inceput bun in a ne schimba si a deveni oameni mai buni.Dumnezeu nu are nevoie de sfintenie,caci El e Sfant,nu are nevoie de rugaciunile noastre caci Lui se roaga ingerii neincetat,Noi suntem Cei care avem nevoie de El la tot pasul si in tot locul.Caci ce suntem fara Tine,Doamne afara numai de rautate si un pumn de tarana?

Pentru final un cuvant de folos despre post de parintele Cleopa care zicea:"Postul – după mărturisirea marelui Vasile – este cea mai veche poruncă dată omului de Dumnezeu...Prin cuvântul «post» noi înţelegem o înfrânare de la toate mâncărurile – iar în caz de boală, numai de la unele –, precum şi de la toate băuturile, de la toate lucrurile lumeşti, de la toate dorinţele rele, pentru ca să poată face creştinul rugăciunea lui mai cu uşurinţă şi să împace pe Dumnezeu, încă şi pentru ca să omoare poftele trupeşti şi să câştige harul lui Dumnezeu. Postul este o faptă de virtute, cu lucrare de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci un mijloc de mântuire.
Dar în acelaşi timp este şi un act de cult, adică o faptă de cinstire a lui Dumnezeu, pentru că este o jertfă – o renunţare de bună voie de la ceva care ne este îngăduit – izvorâtă din iubirea şi din respectul pe care le avem faţă de Dumnezeu. Postul este şi un mijloc de desăvârşire, de omorâre a voii trupului, un semn văzut al râvnei şi al sârguinţei noastre spre asemănarea cu Dumnezeu şi cu îngerii Săi, care nu au nevoie de hrană. «Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană»".

3 comentarii:

  1. Doamne ajuta sotioara mea!Imi pare bine caci in sfarsit si reusit sa-ti faci si tu un blog.Trebuie sa-l marturisim pe Hristos si prin aceasta metoda virtuala a internetului,prin gandurile si conceptiile noastre despre Dumnezeu,Biserica ,Sfinti,scrise in anumite postari de pe blog.Bunul Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa punem ceea ce trebuie pe blog pentru a raspunde si pentru a lamuri pe multi oameni cu privire la legatura lor cu Dumnezeu si cu Biserica si de ce nu sa-l si rugam pe Domnul ca toti cei care intra pe blogurle noastre,mai devreme sau mai tarziu sa inceapa aici pe pamant sa Traiasca Vesnicia,sau daca nu vor reusi aici pe pamant,sa reuseasca acolo in CERURI,unde este DUMNEZEU si ingerii sai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta blogului tau Marry! Am intrat de la Irina (Dulce casa) curioasa sa citesc... Bucurii duhovnicesti si post cu folos! Amalia

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ajuta, Marinela!
    Post cu folos si spor intr-ale bloggingului!

    RăspundețiȘtergere