"Pentru cel care se roaga neincetat lumea intreaga devine biserica"Avva Siluan















duminică, 9 mai 2010

Pomenirea Sfantului Apostol Simon Zelotul,protectorul familiei


VIAŢA SFÂNTULUI APOSTOL
S I MO N Z I L O T U L
(extras din Proloagele - Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova 1991)

Acesta a fost unul din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului şi era Galiileean. I se dă numele de Canaanitul şi de Zilotul, spre a-l deosebi de Sfântul Petru şi de sfântul Simeon "fratele Domnului", urmaşul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului. Tradiţia scrie că el a fost mirele de la nunta din Cana, unde Mântuitorul a prefăcut apa în vin, ceea ce văzând, Simon s-a lipit de Iisus şi s-a învrednicit a-I fî ucenic, cu mult zel, pentru toată viata. Evangheliile îi dau numele de Canaanitul (Matei cap. 10 verset 4), cel de fel din Cana, şi Zilotul (Luca 6,15), arătând râvna şi strădania lui de a sluji, prin cuvânt şi cu viaţa, Evanghelia mântuirii tuturor oamenilor vestită de Hristos Domnul. După altă tradiţie, Sfântul Simon, înainte de a se întâlni cu Mântuitorul, ar fi făcut parte din partida evreilor zeloţi, care ridicau poporul la răzvrătire şi nu plăteau tribut romanilor. Este, trecutul, său, cu alte cuvinte pe care Simon, ca şi alţii, 1-a părăsit, devenind "pescar de oameni", în slujba lui Hristos.
După pogorârea Duhului Sfânt, Apostolul Simon n-a pregetat a călători în ţinuturi îndepărtate, pentru a lumina popoarele cu lumina Evangheliei, mergând în Egipt si în Mauritania si aprinzând în suflete candela nestinsă a mărturisirii lui Hristos. Pretutindeni, pe unde şi-a purtat paşii, pe urmele lui s-au înfiripat în inimi, nădejdi noi, au crescut bucurii duhovniceşti, a rodit mântuirea, începând înălţarea oamenilor spre Dumne¬zeu. Tradiţia spune că ar fi mers până şi în Britania. întorcându-se, însă, în părţile Răsăritului, Sfântul Simon a mers în ţara perşilor. Multă împotrivire a întâl¬nit propovăduirea lui în sufletul păgânilor, văzând înmulţirea numărului creştinilor în ţara lor. Aceştia prinzând pe Sfântul Apostol, 1-au răstignit în oraşul SNANIR, din Perşia.
Şi aşa, printr-o pătimire, după acelaşi chip cu al Mântuitorului Hristos, Sfântul Apostol Simon Zilotul şi-a săvârşit viaţa răstignit de necredincioşi.

Maine 10 mai este pomenirea Sfantului Simon Zelotul iar cei care aveti posibilitatea si timpul necesar sa ajungeti la Sfanta Liturghie de hram(Biserica Podeanu-statia de metrou 1 MAI) ar fi foarte bine sa o faceti.Seara cum am mai zis se va tine acatistul sfantului.Poate unii se intreaba dar de ce este bine sa te inchini la moastele sfantului in ziua in care este praznuit sau sa te duci la hram?Nu o poti face si in alta zi?Lor le voi raspunde facand referire la o minune a sfantului Ioan Rusul.In ziua praznuirii sfantului,un batran ce avea mare evlavie de fel la sfantul uitase de acest lucru.Mergand grabit sa cumpere ceva aude la ureche vocea sfantului mustrandu-l bland:Asa sunt uitati prietenii?Astfel asa cum noi nu ne uitam rudele sau prietenii apropiati la zilele lor de nastere ci ii sunam,sau le uram LA MULTI ANI uneori facem si cadouri asa si pe sfinti sa-i cinstim in zilele de praznuire si sa le citim Acatistul sau sa facem o mica osteneala stand la rand sa le sarutam sfintele moaste.
Cu drag,Mari

2 comentarii:

  1. Sintem Traineri la perfectie arian sovietic de 10 corect eu parintii bunicii sotul 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sintem ziloti toti pomenitii sus tot arian sovietic de 10 vesnic amin ca sus vesnic.

    RăspundețiȘtergere