"Pentru cel care se roaga neincetat lumea intreaga devine biserica"Avva Siluanduminică, 5 septembrie 2010

Despre viata de familie...


Pentru ca este una din cartile mele de suflet ,o sa redau cateva invataturi de ale Parintelui Paisie Aghioritul din cartea sa"Viata de Familie",una din cele 5 comori ( eu asa le numesc si la propriu si la figurat si indemn pe oricine sa si le cumpere macar o carte pe luna desi costa 20 de lei sunt adevarate izvoare de invatatura,"Viata de familie","Cu durere si dragoste pentru omul contemporan","Trezire duhovniceasca","Nevointa duhovniceasca"si "Patimi si virtuti").
Sa va fie de folos!:)
“-Părinte, un oarecare tânăr, ce s-a hotărât pentru viaţa de
familie, m-a întrebat cum o poate începe corect.
Mai întâi să se îngrijească să afle o fată bună, care să-1 odihnească sufleteşte, pentru că pe fiecare îl odihneşte alt caracter de om. Să nu caute să fie bogată şi frumoasă, ci mai ales simplă şi smerită. Adică trebuie să dea mai multă atenţie frumuseţii lăuntrice şi nu celei exterioare. Atunci când tânăra este un om de nădejde şi este înzestrată cu bărbăţie, fără să aibă mai mult din cele de care are trebuinţă caracterul femeiesc, aceasta îl ajută foarte mult pe bărbat să afle îndată înţelegere şi să nu-1 doară capul. Dacă are şi frică de Dumnezeu şi smerenie, atunci se pot lua de mână ca să treacă râul cel primejdios al lumii.

Într-o zi a venit la Colibă cineva şi mi-a spus că este foarte mâhnit, pentru că nu se înţelege cu femeia lui. Cu toate acestea am văzut că nu există ceva serios între ei. El are o "umflătură", femeia lui alta şi de aceea nu se pot apropia unul de altul. Au nevoie de puţină "rindeluire". Ia două scânduri nerindeluite, una care are un nod într-un loc, iar cealaltă în alt loc, încearcă să le uneşti, şi vei vedea că rămâne un gol între ele. Dacă însă rindeluieşti puţin una dintr-o parte, iar cealaltă din partea opusă, dar cu aceeaşi rindea, îndată se vor uni.
Unii bărbaţi îmi spun: "Nu mă înţeleg cu femeia mea. Avem caractere deosebite. Cum poate face Dumnezeu astfel de lucruri ciudate? Nu putea, oare, rândui nişte situaţii astfel încât să se potrivească soţii, ca să poată trăi duhovniceşte?". "Nu înţelegeţi că în deosebirea caracterelor se ascunde armonia lui Dumnezeu? Caracterele deosebite
creează armonia. Vai vouă, dacă aţi avea acelaşi caracter!
Soţii trebuie să aibă dragoste curată între ei, pentru ca existând un climat paşnic în familie, să-şi poată îndeplini datoriile lor duhovniceşti. Pentru a trăi în chip armonios soţii trebuie din început să pună ca temelie a vieţii lor dragostea, dragostea cea scumpă, care se află în nobleţea duhovnicească, în jertfirea de sine şi nu în dragostea cea mincinoasă, lumească şi trupească. Atunci când există dragoste şi jertfire de sine, totdeauna se pune unul în situaţia celuilalt, îl înţelege şi-1 doare. Şi atunci când cineva îl primeşte pe aproapele său în inima sa îndurerată, îl primeşte pe însuşi Hristos, Care îl umple cu şi mai multă veselie duhovnicească.
-Ce face sora ta? Cum o duce cu soţul ei?
- Părinte, am auzit că are greutăţi, dar face răbdare şi
merge înainte.
- Aşa este. Atunci când doi sunt înjugaţi şi unul este puţin mai slab sau mai leneş, atunci celălalt depune mai multă putere şi trage, târându-1 oarecum şi pe acela. Ai văzut? Oameni din lume şi fac lucrare duhovnicească. Iar voi aici sunteţi ca nişte prinţese. Ia gândeşte-te la o mamă care are patru copii, unul întârziat mintal, altul bolnav psihic, altul anemic, iar al patrulea care umblă nopţile pe drumuri. Iar cu soţul ei - cine ştie ce fel de om o mai fi şi acela - să aibă, sărmana, alte necazuri. Şi să suporte atâtea şi atâtea fără să cârtească sau să răbufnească şi fără să aibă cui să-şi spună durerea sa, căci unele lucruri din familie nu se pot spune oriunde. Se poate, de pildă, ca bărbatul să plece de acasă şi să nu-i lase nici mâncare. Să nu aibă, sărmana, nici bani să plătească chiria şi să vrea să o scoată din casă. Să fie nevoită să lucreze oriunde, să întâmpine primejdii, apoi să vină să-ţi spună: "Fă rugăciune să mă păzească Dumnezeu cel puţin de aceste primejdii!" Aceasta este adevărată mucenicie....”

Va urma ...
Cu drag Mari

3 comentarii:

  1. O carte minunata, pe care as lua-o peste tot cu mine, o carte de care nu te mai poti desparti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Marii si eu am toate patru volumele si le tin pe noptiera in dormitor pentruca in fiecare seara inainte de culcare necesit "cina" de la parintele Paisie.O carte de suflet!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,intr-adevar sunt niste comori...o sa mai postez si din celelalte cateva fragmente pentru cei care inca nu au auzit sau nu au citit.

    RăspundețiȘtergere