"Pentru cel care se roaga neincetat lumea intreaga devine biserica"Avva Siluan















vineri, 5 martie 2010

Cum economisim


Ca sa punem ceva banuti deoparte este bine sa respectam niste reguli,ca sa invatam sa devenim mai cumpatati si sa cheltuim foarte chibzuit atunci cand luam salariul.
Va propun cateva sugestii:
*in ziua cand luati salariul puneti deoparte bani pentru datorii,cheltuieli lunare(intretinere,lumina,transport,rate daca e cazul,telefon,etc).
*alcatuiti o lista cu care mergeti la piata pentru a cumpara legume si fructe.Cumparati fructe de sezon si evitati pe cele care sunt mai scumpe,de exemplu evitati sa cumparati capsuni importate din alte tari, cand afara inca este iarna.Nu sunt nici sanatoase si nici gustoase ca cele care sunt pe piata vara.Legumele cumparati-le de la tarani,deoarece sunt mai sanatoase,si va puteti targui cu ei,pe cand la aprozar este pret fix si deseori se intampla ca vanzatorul sa puna in cantar si marfa care nu corespunde(in spatele legumelor care sunt puse in fata,se afla cele cu defecte,sau mai mici,mai putin proaspete etc.)
*intocmiti o lista cu care mergeti la hypermarket.In acea lista se vor afla produsele care nu le gasim in piata la tarani,si pe care suntem tentati sa le cumparam de la chioscul de jos pt ca e mai aproape.Total gresit...Sa ne notam ceea ce avem nevoie pentru o saptamana sau mai mult si sa mergem la hypermarket(cu cat e ma mare cu atat e mai ieftin-nu vreau sa fac reclama dar la supermarketele mici gen Mega Image sunt preturi mai mari decat la hypermarketurile mari gen Cora,Real,etc).Sa evitam sa cumparam legume si fructe din hypermarket sunt cam scumpe,iar daca le gasim la promotii ori sunt crude ori importate din alte tari,si nu sunt tocmai bune pentru noi.Spre exemplu castravetii aceia lungi importati nu au gustul celor de pe piata,mai mici cand apar vara.
*Lista de cumparaturi pentru hypermarket trebuie sa contina in principal:
-alimente de stricta necesitate:ulei,pasta de tomate,orez,zahar,faina,paste fainoase,etc acestea ne sunt utile cand pregatim o mancare.
-produse pentru baie si de curatat:sampon,sapunuri,dero,pasta de dinti,tix,pasta de vase,etc.Este bine sa nu cumparam produse in cantitate mica:de exemplu sampon la pliculet sau dero la punga mica ci sa luam in cantitate mai mare caci este mai economic.
-eventual daca e cazul niste dulciuri pentru cei mici dar sa ne uitam sa fie cat de cat naturale.produsele de la Lu:biscuitii,Barney sunt recomandate.Cand alegem un iaurt cu fructe sa alegem unul romanesc este mai bogat in calciu si nu are coloranti ca cele importate.
-apa de preferat plata sau minerala,evitati bauturile carbogazoase sunt scumpe si foarte nocive,datorita colorantilor.Este bine daca aveti masina sa luati apa plata la butelcuta de 5 l sau 10 l este ma convenabil.
-pentru micul dejun putem alege cereale,lapte,unt,gem,sa consumam pe cat de rar putem mezeluri si daca chiar e cazul sa ne orientam spre sunca,pastrama desi sunt mai scumpe e mai bine decat sa cumparam salam sau parizer,cabanos,etc.
*sa nu credeti ca am omis lactatele(iaurt,lapte,branza)si ouale,doar ca e recomandat sa le luati tot de la tarani,spre exemplu daca cunoasteti o femeie care vinde lapte si branza,cele din comert contin tot felul de aditivi,conservanti,lapte praf,etc.

Va urma

Daca credeti ca va sunt folositoare aceste sfaturi va astept parerile:)si chiar sugestii!

2 comentarii:

  1. M-ai ajutat foarte mult cu aceasta lista, pentru ca am putut face o comparatie cu ce avem noi.
    Eu la cheltuieli lunare am adaugat si cheltuieli pentru sanatate(doctor), cheltuieli pentru educatie (pregatiri la engleza si pian, deocamdata), am pus si imbracaminte si cheltuieli pentru masina, cu care ne facem aproape toata treaba din cursul saptamanii.
    Pot aparea aniversari , nunti, botezuri, care ne dezechilibreaza bugetul.
    Eu nu reusesc sa fiu atat de organizata precum mi-as dori, poate de acum in colo sa vedem :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cu privire la iaurturi parerea mea e ca nu ar trebui consunate de nici un fel iaurturile cu fructe din comert mai ales cele romanesti.contin un colorant natural....facut din pureci rosii.mai bine facem acasa iaurtul cu fructe.e mai sigur.o zi buna iti doresc

    RăspundețiȘtergere